Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році?

Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році? фото

Чимало українських автомобілістів надають перевагу «свіжопригнаним» авто з Європи. І таке рішення має свої підстави: там кращі дороги, що менше зношує ходову частину, якісніше пальне, яке не шкодить двигуну, вищий рівень технічного обслуговування, плюс регулярний техогляд. Але, між вибором автомобіля в котрійсь з країн Європи та моментом його отримання «під ключ» в Україні, є один досить важливий етап – розмитнення авто 2024.

Під цим словом розуміють комплекс з митного оформлення транспортного засобу, й сплату при цьому цілого набору податків – мита, акцизу й ПДВ. Що врешті призводить до істотного збільшення кінцевої вартості «пригнаного» автомобіля. Чи є можливість заощадити на цьому розмитнені?

Легкові електромобілі

Їх можна ввозити без сплати мита й ПДВ (податку на додану вартість), стягується лише акцизний збір у розмірі 1 євро за 1 кВт-год ємкості акумулятора. Що на практиці становить від 20 до 100 євро за автомобіль.

Крім цього, електрокари звільнені від збору за першу реєстрацію, а це ще від 3 до 5% від вартості машини. Тож фактично електромобілі можна ввозити, при чому цілком легально й без обмежень у кількості, з майже «нульовим розмитненням». При цьому майже всю суму ви сплачуєте за сам автомобіль, на відміну від бензинових чи дизельних машин, де мало не половину їхньої повної вартості складають податки.

Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році? фото 1

Вантажні електромобілі

Віднедавна пільги почали діяти й на цей вид транспорту – один з «найважчих» податків, а це ПДВ, з березня 2024 року з них не стягується. Акцизний збір теж відсутній, а щодо мита – воно присутнє, однак за умови походження автомобіля з країн ЄС та наявності сертифіката типу EUR.1 воно теж становитиме пільгові 0%. Збір до ПФ за першу реєстрацію з електровантажівок не стягується. Ще один досить цікавий варіант, як зменшити витрати на розмитнення.

Автомобілі для потреб ЗСУ

У січні цього року відбулися деякі законодавчі зміни, які вплинули на механізм оподаткування транспортних засобів, які надходять в Україну як гуманітарна допомога для потреб Збройних Сил України. Митні платежі за такі автомобілі не стягуються, однак дещо ускладнився процес підготовки документів та виконання митних формальностей з такими ТЗ.

Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році? фото 2

Слід розуміти, що ці автомобілі мають бути обов’язково передані у відповідні частини ЗСУ (або конкретному військовому), використання їх для власних потреб заборонено. Ми уже допомогли ввезти сотні машин для наших військових та продовжуємо це робити, й готові надати консультацію та підтримку тим, хто зараз шукає як доставити з Європи автомобіль для потреб нашої армії.

Ретро-автомобілі

Транспортні засоби віком понад 50 років можна ввозити без розмитнення, однак лише як культурну цінність (принаймні – поки що). Тобто, зареєструвати ретро-авто та виїжджати ним на дороги загального користування не вдасться, лише тримати як експонат для колекції.

Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році? фото 3

Прибуття на ПМП в Україну

Особи віком від 18 років, які прибувають на постійне місце проживання в Україну, у строк до 6 місяців після отримання дозволу на ПМП, мають право ввезти без розмитнення (і без врахування його відповідності нормам «Євро») один транспортний засіб – легковий, вантажний, автобус або мотоцикл. При цьому цей ТЗ мав бути у власності такої особи не менше 1 року.

Знижене мито на ТЗ з Європи

Щороку на окремі категорії транспортних засобів запроваджуються знижені ставки мита. Вони стосуються лише тих ТЗ, які мають походження з країн ЄС, а також ЄАВТ та низки інших. Для того, щоб скористатися такою пільгою, потрібен сертифікат EUR.1, який оформлюється в країні відправлення ТЗ. Розмір мита при цьому, залежно від типу ТЗ та його двигуна, замість стандартних 10% може бути зниженим або й нульовим. Детальніше про це в окремому огляді.

Пільги на розмитнення для військових 2024

У цьому розділі можемо зазначити лиш наступне: жодних пільг для учасників бойових дій чи інших, подібних категорій громадян, наразі не передбачено. Є низка законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді, у яких запропоновано запровадити ті чи інші звільнення від сплати податків для певних категорій громадян, однак жоден з цих документів ще не наблизився до завершальних етапів розгляду. Тому будь-яка інформація про наявність подібних пільг зараз є не більше, ніж спекуляцією на чутливій темі.

Водночас, якщо такі зміни у законодавстві відбудуться – ми негайно проінформуємо про це.

«Євробляхи» - чи можна на них їздити, або «легалізувати»?

Автомобілі з іноземною реєстрацією, які перебувають в Україні з перевищенням дозволених строків тимчасового чи транзитного ввезення (так звані «євробляхи») зараз підпадають під штрафні санкції, запроваджені ще у 2018 році, а сума штрафу може сягати 170 тисяч гривень. При цьому поліція має право зупиняти автомобілі з іноземними номерними знаками для перевірки документів й правомірності їхньої експлуатації. Навіть якщо водій не скоїв порушення ПДР.

Які авто можна розмитнити з пільгами у 2024 році? фото 4

Найкращий шлях (хоч і ризикований тим, що по дорозі можна отримати згаданий штраф) – вивезти таке авто за кордон, та повернутися на ньому знову в режимі «імпорт». Далі – розмитнити за звичайними правилами. Але, оскільки чоловікам призовного віку виїзд за межі країни заборонено, і є згаданий ризик отримання чималого штрафу, а також зважаючи на те, що ці авто прибували за допомогою різноманітних «схем», для кожного окремого випадку слід шукати окремого рішення. Підготуйте усі наявні документи, й зверніться за консультацією до наших фахівців з розмитнення – можливо, вдасться відшукати компромісний шлях для «легалізації» такого автомобіля.

Замовити послугу доставлення, розмитнення та сертифікації авто можна онлайн або за телефоном 080 021 20 30.