Техогляд вантажних авто: як відбувається та де його можна пройти

Техогляд вантажних авто: як відбувається та де його можна пройти фото

Від справності транспорту залежить безпека всіх учасників дорожнього руху. Саме тому не варто нехтувати регулярним технічним контролем. Зараз він обов’язковий для вантажних автомобілів, автобусів, причепів і легкового автотранспорту, який використовується для комерційних цілей.

У чому особливості техогляду вантажних автомобілів?

Вантажні автомобілі - це ті, що за своєю конструкцією та обладнанням призначені для перевезення вантажів. Коли їх реєструють, то в техпаспорті роблять відмітку щодо їх призначення згідно з документами виробника. Тип цього ТЗ, окрім техпаспорту, вказують ще у полісі обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів та у витягу з Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Існує три категорії вантажних ТЗ, для яких періодичність проходження відрізняється:

N1 - ТЗ масою до 3,5 тонн. Якщо строк їхньої експлуатації більше двох років, то техогляд потрібно проводити кожні 2 роки. Вантажний автомобіль такого типу зі строком експлуатації до 2 років не потребує обов’язкового технічного контролю.

N2 -ТЗ масою від 3,5 до 12 тонн. Незалежно від строку експлуатації ТО їм потрібно проходити щороку.

N3 - ТЗ масою понад 12 тонн, яким також потрібно щороку проходити технічний контроль.

Незалежно від вантажопідйомності та строків експлуатації, якщо ТЗ використовується для перевезення небезпечних вантажів, то техогляд потрібно проходити двічі на рік.

Записатись на техогляд?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request

Як відбувається техогляд?

Спершу перевіряють, чи ТЗ відповідає реєстраційним документам (тип кузова, номер, колір тощо). Згодом в автомобілі перевіряють справність світлотехніки, силу світла, відповідність маркуванню.

Вимоги до світлотехніки у вантажних автомобілях трохи відрізняються. Якщо ширина ТЗ більше 2,10 м, то допускається встановлення контурних вогнів червоного кольору ззаду авто та спереду у верхній частині контурних вогнів білого кольору. 

Техогляд вантажних авто: як відбувається та де його можна пройти фото 1

Проводять заміри світлопропускання лобового та бокового переднього скла. Якщо в авто є тріщини лобового скла в зоні дії склоочисників, то воно не зможе пройти техогляд. Також не допускається наскрізна корозія кузову та його несучих елементів. 

Спеціаліст заміряє рівень зовнішнього шуму, перевіряє, чи рівень димності відповідає нормам. Також він проводить стендові випробування гальмівних систем, які присутні на ТЗ, та інспектує люфт керма.

Перевіряють електронну систему управління двигуном (OBD2), сідельно-зчіпний та буксирувальні пристрої, вантажну платформу, мости та осі, додаткове обладнання, якщо авто використовують для перевезення небезпечних або вантажів, спеціальних робіт.

У вантажному автомобілі перевіряють висоту протектора шини. Мінімальна залишкова висота протектора шин становить 1 мм. Не можна на одній осі автомобіля використовувати шини з різним протектором.

Що необхідно мати для проходження техогляду?

Фізичній особі потрібні техпаспорт та посвідчення водія. Юридичній особі перед початком процедури слід окрім цього пред’явити ще установчі документи.

Де пройти ОТК для вантажних авто?

Техогляд вантажних авто: як відбувається та де його можна пройти фото 2

Зробити це можна на території комплексів WAH Луцьк та WAH Львів у випробувальних лабораторіях. Запис за телефоном або у додатку WAH (для ОС Android) лише у декілька кліків .