Що робити з авто, якщо воно не розмитнилося під 0%

Що робити з авто, якщо воно не розмитнилося під 0% фото


За час дії нульового розмитнення в Україну ввезли майже 237 тисяч автомобілів, а громадяни заощадили 26,1 мільярд доларів.

З 1 липня українцям треба платити за розмитнення авто в повному обсязі: мито, акциз та ПДВ повернулися. Тільки з електрокарами ситуація трохи відрізняється, бо сплатити треба буде лише акцизний збір. 

30 червня був останнім днем, коли в Україні діяло нульове розмитнення на авто з Європи. Підписання закону президентом поставило крапку в безкоштовному митному оформленні. Багатьох ця новина застала в черзі на кордоні, які останніми днями були просто шалені. 

Що ж робити тим, чиє авто не розмитнилося під 0%? Є кілька варіантів:

1. Залишити авто у Польщі. 

Тут можна або продати його, або залишити на парковці (вартість - 20 злотих за добу). З продажем авто допоможуть фахівці WAH

2. Оформити реекспорт, тобто вивезти авто назад за кордон без розмитнення.

Реекспорт роблять зі грошовою заставою зі сплатою всіх митних платежів. Кошти вносяться на рахунок митниці. Коли авто покине межі України, вам потрібно буде написати заяву на повернення коштів, але врахуйте, що їх повернуть після завершення воєнного стану.

Щоб зробити реекспорт авто, треба подати до митного органу документи на авто (техпаспорт, бриф, експортну декларацію, договір купівлі-продажу або інвойс), а також у випадках, встановлених законодавством, подати органу доходів і зборів дозвіл на проведення зовнішньоекономічної операції з реекспорту цих товарів. 

Що робити з авто, якщо воно не розмитнилося під 0% фото 1

3. Передати на склад тимчасового зберігання (СТЗ). Це допоможе виграти час та зібрати кошти на розмитнення. 

Машина може перебувати на складі тимчасового зберігання впродовж 90 днів без сплати митних платежів та без застосування нетарифного регулювання. Для того, щоб там його розмістити, треба заповнити заяву. 

4. Віддати на користь державі. Автомобілі зараз дуже потрібні нашій армії.

Існує такий митний режим “Відмова на користь держави”, що передбачає відмову від товарів, що перебувають під митним контролем, без будь-яких умов на свою користь. У цьому режимі не нараховуються податки і збори. Це можна зробити з дозволу митного органу, написавши відповідну заяву. Доставити авто на склад митного органу треба в строк, що не перевищує 3 діб з дня отримання дозволу на поміщення товарів у митний режим відмови на користь держави

5. Розмитнити за звичайною процедурою, сплативши у повному розмірі всі митні платежі.

Розмитнити можна необмежену кількість автомобілів, якщо вони відповідають екологічним стандартам. Вживані легковики мають відповідати стандарту Євро-2 та вище, а вантажні й автобуси - Євро-3. 

Не можна розмитнити товар чи транспортний засіб, який доставили з Росії чи виготовили там. 

Самі ж платежі, які треба сплатити під час розмитнення більшості ТЗ, залишаються незмінними:

  1. Ввізне мито - 10% від митної вартості авто. 

Для пасажирських автобусів місткістю понад 10 осіб з дизельним двигуном об’ємом більше 5 л ставка буде 20%. Для електромобілів вона нульова, а для нових легкових авто з об’ємом бензинового двигуна понад 3 л - 5%. 

2. Акцизний збір. 

Він залежить від виду ТЗ, об’єму та типу двигуна (дизель чи бензин), а також віку машини. За електрокар треба заплатити 1 євро за 1 кВт/год місткості електричного акумулятора.  

3. ПДВ - 20% від митної вартості авто, акцизного збору і ввізного мита. 

У 2022 році при розмитненні електрокарів ПДВ сплачувати не потрібно.

Для консультації зверніться до фахівців WAH, зателефонувавши 080 021 20 30.

Розрохувати вартість розмитнення авто?
Зв’яжіться з нами 
request