Як правильно ввезти автомобіль як гуманітарну допомогу?

Як правильно ввезти автомобіль як гуманітарну допомогу? фото

Усі товари, включно з автотранспортом, котрі прибувають з інших країн як гуманітарна допомога, повинні мати відповідний документальний супровід. Розглядаємо, які є вимоги по обидва боки кордону, та як їх правильно виконати, аби не було затримок.

Вважатимемо, що потрібний автомобіль ви вже знайшли, та знайомі з усіма нюансами щодо пошуку та перевірки машин, які знаходяться за кордоном. Якщо ще ні – у нашому блогу вже є готова стаття з відповідями на найпоширеніші питання, включно з переліком інтернет-сайтів, де можна шукати автомобілі. Тут ми всю увагу приділимо тому, як оформити необхідні документи, аби транспортний засіб міг в’їхати в Україну як гуманітарна допомога.

Насамперед слід «замитнити» автомобіль – відкрити експортну декларацію на нього. Для цього потрібно звернутися в місцевий митний орган, наприклад – Agencja Celna у Польщі чи Zollstelle у Німеччині. Фірма продавець, тобто експортер, надає до митної агенції певний пакет документів та свій код EORI (спеціальний номер, який дозволяє юридичним особам здійснювати зовнішньоекономічну діяльність). Після сплати митних послуг на авто видається експортна декларація - SAD з її унікальним номером MRN та штрих-кодом, який згодом на кордоні просканує митник та здійснить закриття експорту.

Також цей документ містить основну інформацію про товар, у нашому випадку – автомобіль. Це такі дані, як марка й модель, VIN-код, тип двигуна, вага, код товару за митною класифікацією та ще низка інформації.

Потрібна вона для того, аби можна було купити машину без сплати місцевого податку на додану вартість (який має різну назву та розмір ставки у кожній країні), адже за допомогою банку можна переказувати за кордон лише «чисту» суму, власне, без ПДВ. Українська митниця може запитати цю декларацію як допоміжний документ для підтвердження митної вартості товару (чи автомобіля). Для продавця, який залишився за кордоном, реєстрація цього документа на кордоні слугує підтвердженням вивезення товару, після чого з нього знімається обов’язок сплати щойно згаданого ПДВ від продажу автомобіля.

Як правильно ввезти автомобіль як гуманітарну допомогу? фото 1

Крім цього, товари гуманітарного призначення повинні мати спеціальний ІД-номер, сформувати який може резидент країни, з якої такий товар відбуває, і який має відповідну місцеву реєстрацію, наприклад – номер PESEL для Польщі. Цей ІД-номер дає можливість (за рішенням митників) заїхати на пункт пропуску поза чергою, а навіть якщо в загальній черзі - його все одно буде потрібно надати працівникам митниці країни, кордон якої межує з Україною.

Все сказане вище стосувалося товарів чи автомобілів, які мають походження з країн Європейського Союзу. Якщо ж машина відправляється з не з країни-члена ЄС, або, наприклад, прибула зі США у котрийсь з морських портів, замість EX-декларації слід оформити подібний документ, який зветься Т1. Його завдання ті ж самі, що й описаної експортної декларації, а оформити його можна зазвичай у порту, куди автомобіль прибув.

Після закриття ЕХ чи Т1 і перетину кордону, транспортні засоби, куплені під комерційні чи приватні цілі, рухаються до митного посту та проходять митне очищення (розмитнюються). Якщо ж  машина завозиться як товар гуманітарного призначення, далі вона повинна бути передана у відповідну військову частину (котра формувала лист-запит на авто), командир якої повинен підписати акт прийому-передачі такого транспортного засобу, або в громадську організацію чи фонд, який виступав замовником такого автомобіля.

Зазначимо, що описаний механізм діятиме до 1 грудня 2023 року, далі відбудуться зміни в декларуванні, зокрема щодо українського пакета документів. Про що ми неодмінно повідомимо як тільки з’являться офіційні документи та роз’яснення.

Залишились запитання, або вам доведеться вперше стикнутися з ввезенням товарів гуманітарного призначення із-за кордону? – Зверніться за консультацією до наших фахівців, які порадять як варто діяти на практиці у тій чи іншій ситуації за телефоном 0800 212 030.