ЕЛЕКТРОКАРИ З КИТАЮ. ЧОМУ “КИТАЙЦІ” У ВСІХ НА СЛУХУ?

ЕЛЕКТРОКАРИ З КИТАЮ. ЧОМУ “КИТАЙЦІ” У ВСІХ НА СЛУХУ? фото

Про те, що вживані авто з Китаю заповнять український ринок, говорять ще з 2017-2018 року. Дедалі популярнішим стає імпорт електрокарів з цієї країни, як вживаних, так і нових. West Auto Hub розібрався, у чому причина такого тренду.

Звідти везуть машини як власне китайських брендів, наприклад, MG, FAW, Haval, так європейських, виготовлених у Китаї. Серед поширених VW e-Lavida, VW ID.4, Audi Q5 e-tron тощо.

СПРАВА В ЦІНІ

Основна причина популярності автомобілів з Китаю – їхня ціна. Вони на 30-40% дешевші, ніж у Європі чи США.

Така цінова політика забезпечується за рахунок державної підтримки та субсидій, які отримує автопром. Авто реально дешевші, але ціна зумовлена не втратою якості через використання дешевших матеріалів, а масовістю виробництва. Там виготовляється шалена кількість машин, це дозволяє відточити технологію, оперативно виправити можливі несправності.

ЕЛЕКТРОКАРИ З КИТАЮ. ЧОМУ “КИТАЙЦІ” У ВСІХ НА СЛУХУ? фото 1

ЯКІСТЬ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ

Автомобілі європейських брендів в Китаї збираються так само якісно, як і в Європі. Більшість із китайських автовиробників є новими гравцями на ринку. Зараз вони намагаються заявити про себе, тому дуже серйозно ставляться до якості машин. Поки що, купуючи авто китайського виробника, ви не переплачуєте за бренди, оскільки вони не такі відомі, як, наприклад, Tesla.

Китай пропонує авто за такою ціною, за якою можна придбати авто з ДВЗ. Якщо порівнювати витрати на пальне і заряджання електрокара, то останній при нинішніх цінах обійдеться втричі дешевше. Щодо експлуатації, то електромобіль не потребує серйозного обслуговування. Зазвичай це заміна охолоджувальної та гальмівної рідин, перевірка підвіски, а колодки та гальмівні диски можна замінювати набагато рідше через специфіку роботи ТЗ. Деталі для авто, виготовлених на європейському ринку та на китайському, взаємозамінні. За потреби можна замовити з Китаю, в цьому зараз немає труднощів.

ЕЛЕКТРОКАРИ З КИТАЮ. ЧОМУ “КИТАЙЦІ” У ВСІХ НА СЛУХУ? фото 2

ЩО ІЗ ЗАРЯДКОЮ?

Нешвидкісна зарядка в цих автомобілів абсолютно стандартна. Вона нічим не відрізняється в тієї, яка є в Європі. Питання виникають при зарядці GB/T, яка використовується для швидкої зарядки авто на потужності від 20 кВт/год. Китай має свій стандарт, хоча ймовірно, що він перекочує і в Європу. Зараз треба використовувати перехідники GB/T type 2, або type 1, щоб можна було заряджати від звичайної зарядки. Коштує він від 5 000 до 10 000 грн.

КУПІВЛЯ

Купівля нових електрокарів з Китаю зазвичай відбувається через взаємодію з китайськими дилерськими центрами. Як з новими, так і зі вживаними авто спершу необхідно розуміти, як ви будете використовувати його та ваш бюджет, відповідно до цього підібрати марку, модель та комплектацію. На китайському ринку чималий вибір “електричок” з різним запасом ходу, потужністю та в різному ціновому сегменті. До речі, абсолютно реально вигідно купити вживане авто з мінімальним пробігом.

ДОСТАВКА

Авто з Китаю доставляються швидше, ніж зі США. Процес триває від 2 місяців. На сьогодні автомобілі доставляються в порти Європи на спеціальних суднах, які призначені для перевезення колісних транспортних засобів. Авто стає на своє місце на судні (виглядає це, як у підземній парковці, тільки на кораблі), знерухомлюється кріпленнями, тому ризик пошкоджень під час транспортування мінімальний. Звідти машини відправляються в Україну автовозами чи лаветами. З доставкою сушею допоможе West Auto Hub.

РОЗМИТНЕННЯ ЕЛЕКТРОКАРІВ З КИТАЮ

Розмитнюються електрокари з Китаю так само, як і з Європи. Мито та ПДВ нульові, а заплатити потрібно лише акциз – 1 євро за 1 кВт/год ємності батареї. Навіть у дорогих електрокарів із великим запасом ходу ємність зазвичай не перевищує 100-120 кВт/год, тобто сума плате жу в будь-якому випадку відносно невелика.

ЕЛЕКТРОКАРИ З КИТАЮ. ЧОМУ “КИТАЙЦІ” У ВСІХ НА СЛУХУ? фото 3

СЕРТИФІКАЦІЯ

Якщо електрокар з Китаю відповідає українським стандартам, то він пройде сертифікацію.

РЕЄСТРАЦІЯ ЗЕЛЕНОГО “КИТАЙЦЯ”

Закон №7418 не тільки скасував безплатне розмитнення, а й ввів нові пільги при купівлі електрокарів.

Тепер при покупці електромобіля не потрібно сплачувати збір до пенсійного фонду. Як відомо, він стягується за першої реєстрації автомобіля на території України, незалежно від того, нова машина чи вживана. Якщо авто перепродається, то пенсійний збір не потрібно платити.

Доставку, розмитнення, сертифікацію та реєстрацію електромобіля з Китаю замовляйте у West Auto Hub.

Доставити, розмитнити, сертифікувати?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request