Євро-2 чи Євро-5: які авто можна привезти з-за кордону?

Євро-2 чи Євро-5: які авто можна привезти з-за кордону? фото

Екологічні стандарти "Євро" регулюють вміст шкідливих речовин у вихлопних газах автотранспорту.

В Європі такий стандарт відповідає Євро-6 для нових авто, проте активно ведуться переговори щодо переходу на Євро-7. Для вживаних авто екостандарти не застосовуються: користуватися можна будь-яким авто. Проте в окремих країнах існують обмеження щодо в‘їзду в центр міста на машинах з низькими екологічними стандартами – наприклад, у Німеччині.

Для вживаних авто екостандарти не застосовуються: користуватися можна машиною будь-якого рівня. Проте в окремих країнах існують обмеження щодо в‘їзду в центр міста на машинах з низькими екологічними стандартами – наприклад, у Німеччині.

Екостандарти в Україні 

Сьогодні в Україні можна користуватися автомобілем будь-якого екологічного стандарту — його рівень ні на що не впливає. Єдине, що потрібно враховувати сьогодні — це повернення техогляду на легкові авто в майбутньому. Вимога буде одна: належний технічний стан, незалежно від технічного огляду. Проте чим вищий стандарт — тим вищі вимоги до його систем: наприклад, наявність сажневого фільтра чи каталізатора.

Євро-2 чи Євро-5: які авто можна привезти з-за кордону? фото 1

Натомість чинне законодавство України щодо імпорту легкових авто передбачає екостандарт не нижче Євро-2: здебільшого, це автомобілі не старші 1995-го року випуску, адже тоді ці норми були запроваджені у Євросоюзі. Проте є виключення, коли й старіші авто можуть відповідати цьому стандарту. Перевірити це можна, замовивши довідку про підтвердження норм “Євро”, для цього необхідно надати копію свідоцтва про реєстрацію (бріф) спеціалістам випробувальної лабораторії West Auto Hub.

Усі ж інші категорії автотранспорту, в тому числі вантажівки та автобуси повинні мати норму не нижче Євро-5.

З 1-го січня 2025-го року перша реєстрація усіх нових транспортних засобів, крім легкових, що будуть виготовленні в Україні, буде можлива, якщо транспорт відповідатиме нормі Євро-6.

Чому так важливо перевіряти екологічний стандарт до моменту придбання авто за кордоном?

Фактично доставити на територію України легковий автомобіль з екологічними нормами нижче Євро-2 та інші категорії транспортних засобів (вантажівки та автобуси, т.д.) нижче Євро-5 можливість є. Проте розмитнити та сертифікувати не буде можливості, адже такий транспортним засобам не відповідатиме екологічним нормам. Відповідно, зареєструвати транспортний засіб ви також не зможете.

Євро-2 чи Євро-5: які авто можна привезти з-за кордону? фото 2

Тому, перевіряйте авто до моменту купівлі, щоб уникнути несподіванок та витратити кошти на розмитнення дарма.

Легкові автомобілі нижчі Євро-2 можна привезти в Україну лише як культурно-історичну цінність, пересуватися дорогами загального користування ними буде неможливо — це лише  виставковий екземпляр для музеїв та виставок.

У випадку якщо ви везете транспортні засоби для збройних сил України, як гуманітарну допомогу - екологічні стандарти не застосовуються. Детальніше про імпорт такого транспорту читайте тут.

Як сертифікувати автомобіль в Україні?

Щоб сертифікувати автомобіль, до або перед митним оформленням ви можете звернутися до сертифікаційної лабораторії West Auto Hub, адже відразу на місці ви зможете отримати сертифікат відповідності авто, розмитнити та зареєструвати його.

Для цього вам необхідно надати такі документи:

1. Бриф (техпаспорт авто)

2. Документ, що підтверджує купівлю авто (інвойс, купча)

3. Попередня декларація або митна декларація, якщо авто розмитнене

4. Посвідчення митниці про реєстрацію транспортного засобу

5. Паспорт громадянина України та ідентифікаційний код особи, на яку авто буде ставитися на облік

Після того як ви отримаєте сертифікат відповідності та авто буде розмитнене, потрібно звернутися в сервісний центр, аби отримати номерні знаки на ваш автомобіль.

Щоб сертифікувати будь-який транспорт всього за 1 день заповніть електронну форму та оберіть зручний для вас час.