Що таке ціна нетто та брутто. Як повернути європейське ПДВ?

Що таке ціна нетто та брутто. Як повернути європейське ПДВ? фото

Заплатити за авто менше ніж на ціннику: казка чи реальність? При купівлі автомобіля в Європі слід пам’ятати, що ви можете уникнути подвійної сплати ПДВ. Як та в яких випадках можна це зробити - читайте в статті. 

ПДВ - це податок на додану вартість, який сплачується покупцем чи замовником у момент покупки товару чи плати за послуги.

У кожній країні Європи ставки ПДВ на авто є різними: у  Польщі - 23%, в Німеччині - 19%, в Нідерландах - 21%, у Франції - 20%, в Бельгії - 21%, в Італії - 22%, в Словаччині - 20, в Чехії- 21%.

При виборі транспорту на автомобільних сайтах можна помітити ціни “Брутто” - це вартість з ПДВ та “Нетто” -  без ПДВ. Якщо продавець в оголошенні вказує тільки ціну “брутто”, це означає, що повернення ПДВ неможливе. Деякі продавці, які продають авто за ціною Netto, можуть вимагати заставу в розмірі ПДВ (інколи може бути меншою, все залежить від продавця). Повернути ПДВ можуть як фізичні, так і юридичні особи, якщо вони не є резидентами ЄС та купують транспорт на експорт.

Замовити авто під ключ?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request

Як повернути європейське ПДВ?

Варто розуміти, що повернути європейське ПДВ може не кожен автовласник. 

Якщо продавцем авто є  фізична особа, або автодилер робить перепродаж авто від фізособи на своєму майданчику, вартість транспорту складає тільки одну брутто ціну і ПДВ у такому випадку не повертається. Тому вигідніше купувати ТЗ, які  були у товарообізі юридичних фірм - автохаусів - оскільки вони є платниками податків, і у цьому випадку авто матиме нетто і брутто ціну.

Якщо покупець є фізичною особою, процес купівлі автомобіля та уникнення сплати подвійного  ПДВ має певні труднощі:

  1. Оплата. В Україні в умовах війни відсутня можливість переказу коштів системою SWIFT. Щодо готівкових оплат в Європі є певні ліміти, наприклад, в Німеччині живими коштами можна оплачувати товари і послуги  сумою не більше  10 000 євро. 
  2. ПДВ і митна вартість. Фізичним особам продають авто здебільшого тільки по брутто ціні (нетто + депозит), а отже під час розмитнення вартість митних платежів буде налічуватися від повної суми інвойсу за ТЗ з урахуванням ПДВ. 
Що таке ціна нетто та брутто. Як повернути європейське ПДВ? фото 1

Юридичні ж особи під час експорту/імпорту можуть продавати та купувати товари по нетто ціні, тобто без податку на додану вартість. 

Згідно  чинного законодавства та підписаних міжнародних торгових договорів українські фірми-імпортери також мають оплачувати за товари  по нетто, оскільки сплата податкових платежів відбувається під час митного  очищення в Україні.

Проте, варто знати, що, наприклад, в Німеччині продавці авто хочуть мати впевненість, що автомобіль виїде за межі країни, тому вимагають так званий гарантійний платіж (штоєр, кауцію, депозит) у розмірі ПДВ - на випадок, якщо покупець не вивезе товар з Німеччини та не закриє експортну декларацію на кордоні.

Рішенням проблеми, коли продавець вимагає оплату брутто, а покупець може здійснювати лиш нетто платежі, є купівля через фірму-посередника в межах ЄС. Посередник може викупити транспортний засіб по брутто на свою фірму та з певною націнкою продати цей товар вже по нетто ціні українській юридичній особі. Таким чином спрощується процедура купівлі та це дає можливість покупцю не заморожувати власні кошти на кауцію, а також мінімізувати ризики того, недобросовісний продавець може все ж відмовитись повернути йому  ПДВ. Якщо ж Ви все ж придбали авто на себе по брутто, ось чек лист документів, які зазвичай запросить продавець на повернення штоєра:

1. Підписаний договір купівлі-продажу, інвойс;

2. Підтвердження закриття митної декларації (комунікат IE599);3. Підтвердження вивозу Entry Certificate або Gelangensbestätigung.

3. Підписана товаро-транспортна накладна CMR.4. Копія нового техпаспортра (реєстрація на покупця).

Щоб уникнути безліч нюансів, команда West Auto Hub самостійно займається пошуком, купівлею, доставкою та розмитненням авто. У вас не буде проблем зі складнощами та тонкощами процесу імпорту, адже наші спеціалісти мають багаторічний досвід у цій сфері. Щоб замовити авто з Європи телефонуйте за номером +380 800 212 030.