Як пригнати авто з Польщі?

Як пригнати авто з Польщі? фото

Що слід знати, щоб купівля авто у сусідній країні стала вигідною та з найменшими труднощами?

За підсумками минулого року, з країн Західної Європи до України прибувало майже 65% автомобілів з пробігом, при чому найбільше імпортували саме з Польщі. Частка новоприбулих машин звідти (серед європейських країн) склала 27,1%, що навіть більше, ніж у Німеччини (23,6%). Наявність спільного кордону, близьке розташування, та достатня пропозиція на місцевому авторинку робить цю сусідню з нами країну досить привабливою для купівлі авто на місцевому ринку.

Які автомобілі переважно купують у Польщі?

Здебільшого звідти привозять недорогі легкові автомобілі, європейських марок. Так склалося, що у Європі японські чи корейські автомобілі з пробігом можуть бути навіть дещо дорожчі, ніж в Україні. На польські «автокоміси» вирушають за порівняно доступними Volkswagen Passat та Golf, Renault Megane та Scenic, Skoda Octavia, ранніх років випуску Audi A6 та А4, BMW 3 та 5 серій, Ford Focus та Mondeo і подібними.

Як пригнати авто з Польщі? фото 1

Крім легковиків є вибір «бусів», тягачів для напівпричепів, тракторів, комбайнів, спецтехніки й різноманітної іншої машинерії, яка часто прибуває на місцеві ринки з інших країн Європи.

Які особливості купівлі авто в Польщі?

Щодо переваг – як вже було згадано, це близьке географічне розташування, наявність спільного кордону і кількох пунктів пропуску. Також варто сказати про зрозумілу (нехай частково) багатьом українцям мову, так само як і більшість поляків бодай в загальних рисах розуміють українську.

До недоліків можна віднести пропозицію на майданчиках з продажу автотехніки, розташованих ближче до кордону – краще проїхати трохи далі, вглиб країни, там значно вища ймовірність відшукати якісніші автомобілі. Крім цього, у східній частині, прилеглій до України, автомобілі дорожчі, ближче до Німеччини – дещо дешевші.

Також зважте на те, що на місцевому ринку порівняно невеликий вибір машин з автоматичними коробками передач, а ще приготуйтесь до того, що дизельні авто завжди дорожчі – поляки їх чомусь особливо цінують, автодилери часто розміщують на склі автівок табличку «Diesel», що мало б вказувати на особливу цінність такого варіанта.

Як пригнати авто з Польщі? фото 2

На відміну від багатьох інших країн Європи, у Польщі є достатня пропозиція легковиків з газобалонним обладнанням (ГБО), такі версії позначають як LPG. При купівлі такої машини ви заощадите кошти на інсталяцію ГБО, та його окрему сертифікацію в Україні, відразу отримавши свідоцтво про реєстрацію з відміткою про два види пального. Зауважте, що інші “газові” легковики, позначені CNG - купувати не варто, в Україні немає заправних станцій для них, як і для водневих версій. 

Місцеві продавці дуже неохоче мають справу з американськими доларами – найкраще розраховуватися злотими, у крайньому разі – євро.

Ціни на машини у Польщі можуть бути вказані як «брутто» і «нетто». Різниця у тому, чи можна повернути місцевий податок на додану вартість, який у них зветься VAT і складає 23%, чи ні. Але для повернення цього ПДВ треба виконати низку непростих умов, які на практиці під силу лише компаніям, а не приватним покупцям. Зрештою, якщо звернетеся до West Auto Hub, наші спеціалісти підкажуть, як можна зекономити майже 1/5 від вартості автомобіля.

Перевірки: обов’язково перевіряйте перед купівлею історію автомобіля, наприклад за допомогою онлайн-сервісу CEBIA, хто б і як вас не запевняв щодо «оригінальності пробігу» та правдивості записів у сервісній книжці. Крім цієї перевірки не зайво (за згодою продавця) заїхати на найближчу СТО, і перевірити машину технічно.

Де шукати авто з пробігом в Польщі?

«Автокоміси» - це майданчики з продажу автомобілів, вони розсіяні по всій країні, і бувають різного штибу – від маленьких клаптиків буквально на городі біля приватного будинку, з 3-4 автівками, до доволі масштабних комплексів з сотнями машин, СТО та шоурумами. Непоганий варіант, щоб оглянути відразу кілька машин наживо.

Як пригнати авто з Польщі? фото 3

Інтернет – провідних сайтів з продажу авто там два, і фактично на них пропозиція дублюється. Це otomoto.pl та OLX.pl. Кількість оголошень на кожному подібна до найбільших українських порталів – близько 250 тисяч.

Як зараз привезти авто з Польщі?

Оскільки зараз діють обмеження на виїзд за кордон для чоловіків, а також те, що не припиняються блокування кордонів так званими «фермерами-активістами», самостійна подорож може бути під питанням. Тим більше – у зворотному напрямку, з автомобілем який підлягає розмитненню. 

Звісно, спробувати можна, але простіше заручитися допомогою тих, хто знає як діяти у подібних ситуаціях і точно зможе привезти потрібний автомобіль. При цьому, щоб витрати на транспортування не були надто високими, West Auto Hub використовує великі автовози, розраховані на кілька машин, що істотно зменшує вартість доставлення.

Чи можна замовити авто «під ключ» з Польщі?

Хоч ця країна і близько, все ж придбання та розмитнення автомобіля справа куди складніша, ніж купівля кошика продуктів у місцевій «Бєдронці». Потрібно підготувати експортні документи, за можливості – пакет на повернення VAT, здійснити всі формальності на двох пунктах пропуску, й завершити розмитнення по прибуттю. А ще – сертифікація, експертиза, реєстрація…

Тому значно простіше переглянути, яка є пропозиція з машинами на тамтешніх інтернет-ресурсах, визначитися з бажаним варіантом, й замовити авто «під ключ» у тих, хто знає, як це зробити швидко та з гарантією.

Як пригнати авто з Польщі? фото 4

Просто зателефонуйте 0 (800) 202-974, (або заповніть форму) і фахівці West Auto Hub залюбки нададуть відповіді на всі питання, які вас можуть цікавити. А заразом допоможуть вибрати, «пригнати» й розмитнити потрібний вам автомобіль з Польщі чи з будь-якої іншої країни Європи.

При цьому весь процес доставлення авто в Україну ви бачитимете наживо у додатку WAH – аж до моменту зустрічі самої машини й отримання ключів від неї.