Розмитнення в "Дії": як, коли та для кого воно запрацює

Розмитнення в "Дії": як, коли та для кого воно запрацює фото

10 червня Кабмін підтримав законопроєкт про розмитнення авто через "Дію" та звільнення від податків електрокарів. Тепер черга за Верховною Радою.

"Розмитнення в "Дії" може вирішити проблему митної вартості. Це буде величезним кроком для усунення корупції при митному оформленні транспортних засобів", - вважає виконавчий директор WAH Юлія Риковська.

Фахівці WAH кажуть, що бізнесу це дає можливість планувати та розуміти фінальну вартість авто в Україні, бо вона залежить від митної вартості (тобто коли митниця визначає, скільки коштує такий транспортний засіб). Своєю чергою митна вартість впливає на розмір податків, а саме на пенсійний збір при реєстрації авто. Оскільки раніше вона була не прогнозованою, то були проблеми з її визначенням, були корупція та зловживання, це була як лотерея для автобізнесу.

Розмитнення в "Дії": як, коли та для кого воно запрацює фото 1

Як розмитнення в "Дії" вплине на сферу пригону авто?

Зміниться абсолютно вся сфера. Вона стане більш прозорою, прогнозованою, процедура спроститься, стане швидшою. Передбачається, що буде змога розмитнити авто та відразу його зареєструвати в "Дії". Людині буде достатньо ввести VIN-код в додатку, а з нього система автоматично візьме всі необхідні дані для оформлення і реєстрації (рік випуску, об'єм двигуна тощо) та згенерує потрібні документи, паперові оригінали яких власник авто зможе отримати, наприклад, поштою.

Розмитнення в "Дії" дасть змогу працювати в конкурентних, справедливих умовах, зменшить бюрократію та усуне формальності.

Люди зможуть робити це самостійно через додаток. Процедура буде зрозумілою навіть для тих, хто далекий від сфери пригону авто, тож послуги посередників вже не будуть такі затребувані. Дилери транспортних засобів зможуть зробити акцент на швидкості, якісному сервісі та супутніх до пригону авто послугах, аби в результаті клієнт отримував абсолютно готове до використання авто.

Розмитнення в "Дії": як, коли та для кого воно запрацює фото 2

Чи є "підводні камені"?

"Ми не знаємо, як буде виглядати фінальний законопроєкт. Можливо, до нього будуть значні правки від профільних комітетів, які повністю змінять його суть. Рішення, яке прийняв кабмін, це швидше як візія, концепція. Прогнозуємо, що це відбудеться не настільки швидко, як хотілося б, але політична воля на це точно є - рішення підтримує президент Володимир Зеленський. Як працюватиме розмитнення в застосунку та кого стосуватиметься, до кінця не зрозуміло, але шанси, що законопроєкт приймуть, дуже великі. Ймовірно, спершу розмитнення в додатку буде доступне лише для фізичних осіб", - розповідає Юлія Риковська.

Якщо по завершенню дії закону про нульове розмитнення формула нарахування податків не зміниться та не стане більш доступною, то імпорт легкових авто впаде до мінімуму, адже грошей в українців більше не стане, а економічна ситуація в країні не сприяє таким великим витратам, як купівля машини.