Як пригнати авто з Литви до України

Як пригнати авто з Литви до України фото

Часто для імпорту вживаного транспортного засобу українці обирають саме Литву, адже там автомобілі значно дешевші, ніж в інших країнах Європи, проте здебільшого старі. Так склалося історично — саме такий сегмент машин завжди був найпопулярніший в цій країні. 

Як вибрати вживане авто з Литви?

Специфічність литовського авторинку полягає в тому, що місцеві продавці масово скуповують автівки на ринках інших країн Європи (Німеччини, Нідерландів, Франції тощо), в Литві ремонтують і перепродають. 

Часто спостерігається явище, коли в Литві аналогічна модель коштує дешевше, ніж там, звідки її привезли. Це все тому, що автомобілі купують пошкодженими, без техогляду, з якимись прихованими дефектами. Вартість ремонту та робочої сили порівняно дешева, тому це робити вигідно.  

Також в Литві відсутня відповідальність за скручення пробігів. Тому при купівлі авто, потрібно дивитися не лише на його зовнішній вигляд та історію, але й, за можливості, перевірити його технічний стан на кількох різних сервісах.

Також потрібно розуміти, що будь-який старий автомобіль - це ризик поломок в майбутньому. Звісно, вік не завжди є показником технічного стану: його описує пробіг, експлуатація та обслуговування до цього. Тому перш ніж купити старий автомобіль, ви маєте бути певні, що він справний та без прихованих дефектів.

Розмитнення автомобілів з Литви

Старий автомобіль буде дорожчим в розмитненні, адже в законодавстві України діють специфічні ставки оподаткування на імпорт вживаних авто: чим старіший автомобіль, тим вищий акциз внаслідок вікового коефіцієнта. 

Як пригнати авто з Литви до України фото 1

Рекомендуємо наперед розрахувати вартість розмитнення: часто буває, що старі авто не вигідно розмитнювати, бо їхня ціна в Україні виходить дорожчою ніж аналогічні моделі на ринку. Тому вигідніше брати новіші та трохи дорожчі автомобілі, бо тоді їх купівля стає раціонально обґрунтованою. 

З листопада 2018-го року громадяни України, в яких немає права постійного або тимчасового проживання за кордоном, не можуть їздити на транспортному засобі іноземної реєстрації - авто потрібно розмитнити протягом 10 днів після в’їзду в Україну. Тому такого поняття, як автомобіль на литовських номерах чи, як в народі кажуть, “євробляха” без розмитнення, вже не існує. Автомобілі з Литви потрібно розмитнювати так само як і авто з інших країн.

У зв’язку з війною в Україні, автомобіль з Литви без митного оформлення можна пригнати виключно для потреб ЗСУ, громадських організацій чи благодійних фондів. 

Як правильно пригнати авто з Литви?

Щоб імпортувати авто в Україну вам потрібен основний пакет документів: 

  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ (техпаспорт);
  • договір купівлі-продажу або інвойс;
  • експортна декларація.

Всі інші документи потрібні в залежності від конкретного випадку. Інколи потрібне підтвердження платежу тощо. Також враховуйте, як автомобіль поїде в Україну: якщо своїм ходом — треба оформити транзитні тимчасові номерні знаки й таке ж страхування. Якщо немає номерів і страховки, таке авто можна везти тільки на лафеті. 

Як пригнати авто з Литви до України фото 2

Вам не потрібно самотужки вдаватися в деталі цього нелегкого процесу імпорту. Митний брокер оформить потрібні документи та буде супроводжувати весь процес експорту авто з Литви й навіть організує повернення ПДВ, якщо така можливість передбачена в продавця. 

Варто пам’ятати, що якщо ви купуєте авто за кордоном, потрібно враховувати всі супутні витрати: вартість автомобіля, оформлення документів, доставка, огляд авто, можливо перевірка його на онлайн-сервісах. Якщо ви робите це самостійно, одного дня вам не вистачить, тому потрібно відкласти кошти на проживання, харчування та дорогу. Також пам’ятайте про небезпеку потрапити на шахраїв. 

Тому якщо сумувати витрати й враховувати ризики, набагато вигідніше і зручніше замовити огляд та доставку авто в перевірених експертів, які мають належний досвід і беруть відповідальність на себе.

Фахівці West Auto Hub зроблять процес імпорту максимально зручним та простим. Вам не потрібно витрачати час на пошуки авто, спілкування з продавцями, оформлення документів та доставку - досвідчені спеціалісти беруть це на себе. 

Для детальнішої інформації телефонуйте нам: 080 021 20 30

Пригнати і розмитнити?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request