Де оформити договір купівлі-продажу?

Де оформити договір купівлі-продажу? фото

Згідно чинного законодавства України, аби перереєструвати автомобіль, майже завжди потрібен договір купівлі-продажу потрібен. Про тонкощі оформлення договору розповідають спеціалісти відділу реєстрації West Auto Hub.

Що таке договір купівлі-продажу та кому він потрібен?

Договір купівлі-продажу - це угода, в якій між продавцем та покупцем третьою стороною виступає торговельна організація і  має ліцензію, щоб оформити комісію на автомобіль. Цей документ не надає право власності покупцю. Договір купівлі-продажу виступає певною гарантією для покупця - доки договір дійсний (його термін - повний календарний рік), власник не може продати автомобіль іншій особі.

Договір купівлі-продажу потрібно оформляти, коли в продавця другий та більше продаж легкових авто за рік. Якщо ж мова йде про вантажну одиницю - документ потрібен з першого продажу транспорту в поточному році. 

Звісну, зручніше мати договір завжди, адже покупець може в будь-який перереєструвати автомобіль.

Проте, варто пам’ятати: якщо покупець не перереєстрував авто, але заплатив за нього, має техпаспорт, договір купівлі-продажу і користується цим транспортним засобом, всі штрафи, ДТП будуть зареєстровані на власника. Як наслідок, він не зможе його перереєструвати, адже будуть неоплачені борги. 

Зареєструвати/перереєструвати авто?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request

Звісно, якщо між покупцем та продавцем залишилися контакти, розібратися легше. Проте бувають випадки, коли зв’язок із власником з певних причин втрачений. 

Також, якщо фактичний власник помирає і авто не перереєстроване - договір анулюється і новим власником стає законний спадкоємець.

Де оформити договір купівлі-продажу?

Найзручніше оформити договір купівлі-продажу можна у відділі реєстрації West Auto Hub, адже на відстані однієї хвилин знаходиться сервісний центр. 

Для підписання цього документу необхідна присутність продавця (або довіреної особи) та покупця. Щодо термінів виконання: законодавство України дозволяє завершити оформлення договору лише на наступний день, адже відбувається перевірка по всіх державних реєстрах.

Якщо покупець не місцевий, йому не обов’язково витрачати час та кошти на проживання, аби забрати документ на наступний день - у West Auto Hub для зручності договір можуть надіслати “Новою Поштою”. 

Де оформити договір купівлі-продажу? фото 1

Після того, як договір купівлі-продажу є оформлений, продавець і покупець з’являються щоб підписати його. Далі покупець з цим документом звертається в сервісний центр для перереєстрації авто.

У зв'язку з тим, що відбулися зміни законодавства щодо скасування обов’язкового експертного огляду, то наявність автомобіля не потрібна. 

Покупець для перереєстрації в сервісному центрі має надати паспорт громадянина України, технічний паспорт транспортного засобу і договір купівлі-продажу авто. 

Після продажу автомобіля на продавця накладається оподаткування від вартості вказаної в договорі: 

  • перший продаж в році легкового авто не оподатковується;
  • другий продаж в році - 6,5%;
  • третій і наступні - 18%.

Вантажні автомобілі від першого продажу сплачують податок 6,5%. Другий і наступні в поточному році - 18% від вартості, вказаної в договорі.

Потрібно перереєструвати авто? Телефонуйте за номером: 080 021 20 30!