Покваптесь з «пригоном» - до введення «Євро-6» залишилось зовсім небагато

Покваптесь з «пригоном» - до введення «Євро-6» залишилось зовсім небагато фото

З 1 січня 2025 року перша реєстрація для низки транспортних засобів буде дозволена лише за умови їхньої відповідності еконормам «Євро-6».

Зараз, тобто на момент публікації цієї інформації, ввезення та перша реєстрація більшості транспортних засобів в Україні дозволяється за умови відповідності екологічному стандарту не нижче «Євро-5», а для вживаних легковиків – «Євро-2». На практиці це встановлює максимальний вік, або рік випуску для таких ТЗ, й, відповідно, мінімальну ціну, за яку за кордоном можна придбати ту чи іншу машину. 

Нагадаємо, що автомобілі з «Євро-5» в ЄС з’явилися на ринку в 2009 році, з «Євро-2» - у 1996. 

Що зміниться з 1 січня 2025 року?

Нові та вживані сідлові тягачі для напівпричепів, автобуси, всі вантажні автомобілі, спецтехніка (евакуатори, автокрани, автобетономішалки тощо), а також нові легкові автомобілі, які подаються на першу реєстрацію, з початку наступного року повинні відповідати нормам «Євро-6». 

Автомобілі, що виконують цей екологічний стандарт на ринку ЄС з’явилися з 2015 року. Тобто, їхній вік менший на 6 років, ніж тих машин, які дозволено ввозити зараз. Що своєю чергою встановлює мінімальну планку для цін на ТЗ, які підпадають під дію цих еконорм. 

Не зачеплять ці зміни електромобілі (бо у них немає двигуна внутрішнього згорання), легкові авто з пробігом (для них залишається «Євро-2»), а також окремі ТЗ, які прибувають як гуманітарна допомога чи для оборонних потреб.

Отже, врешті зросте мінімальна ціна на «пригнані» транспортні засоби, пропорційно до зменшення їхнього максимально допустимого віку. Тож якщо у ваших планах було поповнення автопарку машиною (чи кількома) за мінімальними цінами, слід поквапитися, бо через кілька місяців доведеться збільшувати бюджет для купівлі потрібних авто.

До речі, зареєструвати машину з «Євро-5» буде можна і після 1.01.2025, проте для цього вона має бути ввезена на митну територію України до цієї дати. Також нагадаємо, що відповідність екологічним стандартам засвідчується сертифікатом, пізніше відповідний рівень «Євро» зазначається у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу.

Замовити авто з Європи під ключ?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request