Новий розмір військового збору: кого торкнеться при продажу автотранспорту?

Новий розмір військового збору: кого торкнеться при продажу автотранспорту? фото

Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт, який передбачає підвищення низки податків. Деякі зміни зачеплять і автомобілістів.

17 вересня українські парламентарі прийняли за основу законопроєкт №11416-д, основна ціль якого – перегляд ставок оподаткування на час дії воєнного стану. Відразу варто підкреслити, що поки це лише перше читання, після якого ще можуть бути внесені правки в документ, відповідно фінальна його редакція ще може бути змінена. Та й щоб отримати статус закону, він має набрати у другому читанні (голосування в цілому) не менше 226 голосів нардепів.

Однак оскільки це вже друга спроба підвищити податки, і ми розглядаємо доопрацьований законопроєкт, є ймовірність, що цього разу він все ж буде прийнятий. Тому розглянемо ті зміни, які потенційно можуть зачепити автомобілістів.

Ще з 2020 року запроваджено правила, згідно з якими другий та третій (й усі наступні) продажі фізичною особою у звітному (календарному) році легкового автомобіля, мопеда чи мотоцикла оподатковуються відповідно ставкою у 5% та 18%. До цих ставок додається військовий збір, розмір якого на сьогодні складає 1,5%. 

Якщо відбувається продаж вантажного автомобіля, автобуса, причепа, трактора чи спецтехніки – оподаткування діє з першої операції (за ставкою 5%), за другий продаж у році теж стягується 5%, за третій і всі наступні – по 18%. Тут теж щоразу додається 1,5% військового збору. Відсотки визначаються від оціночної вартості транспортного засобу.

Що зміниться, якщо згаданий законопроєкт буде ухвалено у тій же редакції, яка є зараз? Ставка військового збору зросте з 1,5% до 5%, з 1 жовтня 2024 року (нагадаємо – якщо до того часу документ отримає статус закону). Діятимуть ці підвищені ставки ВЗ до 31 грудня року, в якому буде припинено дію військового стану.

Новий розмір військового збору: кого торкнеться при продажу автотранспорту? фото 1

Отже, врешті при другому у році продажу фізичною особою легковика, мопеда чи мотоцикла, продавцеві доведеться сплатити 5+5%, тобто сумарно 10% від оціночної вартості проданого транспортного засобу. Коли ж відбудеться третій продаж (та усі наступні) в рамках року – ставка оподаткування становитиме 18+5=23% від вартості ТЗ.

Таким же способом можна визначити, який сумарний розмір оподаткування буде для автобусів, вантажівок, причепів, тракторів чи спецтехніки, яка до продажу перебувала у приватній власності фізичних осіб: 10% за перший та другий продаж у році, та 23% за третій і всі наступні. 

Не пропустіть наступні новини щодо важливих змін законодавства – підписуйтесь на Telegram-канал West Auto Hub!