На скільки здорожчає доставка в Україні та в Європі

На скільки здорожчає доставка в Україні та в Європі фото

З початком повномасштабної війни суттєво змінилися логістичні шляхи ввезення транспортних засобів до України. В основному, через тимчасову зупинку роботи морських портів. Внаслідок цього залишився один варіант постачання товарів до України - сухопутній.

Якщо порівнювати вартість доставки легкового автомобіля з Європи до України сьогодні та до 24 лютого, орієнтовне зростання склало 20%. Наприклад, сьогодні доставити авто з Німеччини до України коштує в середньому 800 євро, а ще на початку року таку послугу надавали за 600 євро.

При цьому коливання у вартості доставки було більшим в українських перевізників, ніж у європейських.

На скільки здорожчає доставка в Україні та в Європі фото 1

Загалом на формування ціни перевезення, як в Україні, так і у Європі, впливають такі фактори:

       Ціна на пальне, яке зросло як в Україні, так і у Європі;

       Заробітні плати водіям, які нещодавно зросли у деяких країнах ЄС. У Польщі, наприклад, це було обумовлене зростанням мінімальної зарплати на офіційному рівні;

       Інфляція та зростання цін, зміна курсу валют, які провокують відповідно зростання вартість супутніх витрат - харчування і проживання водія тощо.

Найбільша вартість перевезення автомобілів з Європи до України спостерігалася в час дії так званого “нульового” розмитнення, у травні та червні 2022 року. В першу чергу - через високий попит на цю послугу.

Після того, як податки на імпорт вживаних легковиків повернули, об’єми імпорту значно скоротилися, впав попит на послуги доставки, відповідно ціна дещо впала, врівноважилась та ринок загалом стабілізувався.

Підстав для здешевлення послуг доставки відділ логістики компанії West Auto Hub не бачить. Якщо говорити про український ринок перевезень, зараз він перенасичений пропозицією. Особливо кількість спецтранспорту для перевезення автомобілів (так званих “автовозів”) зросла в період локдауну, коли привезти транспортний засіб з-за кордону можна було лише таким чином.

На скільки здорожчає доставка в Україні та в Європі фото 2

Під час дії “нульового” розмитнення попит на перевезення суттєво зріс, автовозів на ринку навпаки не вистачало, тому окрім економічно обґрунтованих причин, пов'язаних зі здорожчанням і дефіцитом пального, додатково підвищувалась вартість послуг внаслідок підвищеного попиту. Після спаду попиту, ціни дещо знизились, адже автовозів знову стало “забагато”, і наразі підстав для підвищення їх вартості немає.

Ринок перевезень Євросоюзу стабільніший та більш сформований. Серед факторів, які можуть вплинути на ціну, головний - це вартість нафтопродуктів. У разі, якщо ціна на пальне буде й далі зростати, послуги перевезення будуть дорожчати. Іншим важливим фактором буде розмір зарплати водіїв. Тобто, у 2023 році ціна на послуги перевезення у Європі буде залежати в основному від глобальних економічних і політичних чинників, які передбачити дуже важко в умовах війни.

Доставити авто з Європи?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request