Сертифікат EUROCOC: кому й навіщо він потрібен, скільки коштує, та де його отримати

Сертифікат EUROCOC: кому й навіщо він потрібен, скільки коштує, та де його отримати фото

Головні питання та відповіді про європейський сертифікат відповідності, який може знадобитися й українцям в окремих ситуаціях.

Що таке сертифікат відповідності EUROCOC?

Цей документ, назва якого вимовляється як «євро-сі-о-сі» (Certificate of Conformity), засвідчує відповідність легкових автомобілів (категорія M1), легких вантажівок з повною масою до 3,5 т (N1) та мотоциклів (L) вимогам Регламенту Європейського Союзу. Фактично це декларація виробника про те, що транспортний засіб відповідає встановленим вимогам, може бути зареєстрований та допущений для експлуатації на дорогах загального користування. Кожен новий автомобіль, вироблений в ЄС, отримує від заводу цей сертифікат, який згодом буде поданий разом з іншими необхідними документами для першої реєстрації автомобіля чи мотоцикла.

Чи потрібен EUROCOC для нових авто?

Сертифікат EUROCOC насамперед стосується нових автомобілів (нагадаємо, що це ті, наземний пробіг яких менше за 6 тис. км, та які не мали реєстрації в іншій країні), і лише тих, які вироблені в ЄС. Отже, скористатися цим документом можуть в тому числі й незалежні дилери, які постачають в Україну автомобілі з ЄС, котрі підпадають під визначення нових.

Чи потрібен EUROCOC для авто з пробігом?

В окремих ситуаціях цей документ може знадобитися і для авто з пробігом, зокрема деякі країни можуть вимагати його перед оформленням експортного сертифіката EUR1, котрий засвідчує країну походження й дозволяє скористатися зниженими ставками мита, або ж для реєстрації транспортного засобу в одній з країн ЄС, якщо він прибув з іншої країни-члена Євросоюзу.

Сертифікат EUROCOC: кому й навіщо він потрібен, скільки коштує, та де його отримати фото 1

Також EUROCOC може знадобитися українцям, котрі виїхали на власних автомобілях до ЄС, та мають намір (або цього вимагають місцеві правила) зареєструвати авто з українськими документами в тій країні, де вони перебувають.

Чи замінює EUROCOC український внутрішній сертифікат відповідності?

Оскільки до України вживані автомобілі прибувають з різних континентів, внутрішня сертифікація для імпортованих автомобілів потрібна, EUROCOC не замінює її. Принаймні – зараз, можливо, згодом відбудеться зміна правил, й цей документ, який формують європейські автозаводи, справді стане альтернативою внутрішній сертифікації.

Яка інформація міститься в EUROCOC?

Кожен сертифікат EUROCOC є унікальним і базується на VIN-номері автомобіля. Зазвичай у ньому близько 50 пунктів з детальною технічною інформацією про конкретний автомобіль – від марки/моделі й кольору до точних габаритних розмірів, відповідності екологічному стандарту (з вказанням рівня викидів) і навіть рівня шуму, який машина потенційно може створювати.

Скільки коштує сертифікат EUROCOC?

Зазвичай перша видача цього сертифікату безплатна, оскільки документ (оригінал) надається заводом разом з новим автомобілем. Однак за кожну наступну копію стягуватиметься плата. Розмір її залежить від марки й моделі автомобіля, країни та року його першої реєстрації. Ціни варіюються від €139 для Audi та до €659 для Rolls-Royce, без урахування ПДВ.

Що потрібно, аби замовити сертифікат EUROCOC?

Для цього знадобиться реєстраційний документ на автомобіль, а в окремих випадках також вас можуть попросити надати документ, що засвідчує особу, договір купівлі-продажу транспортного засобу, фотографію місця, де нанесено VIN-код, або фото таблички, що його дублює. Звісно, не забуваємо й про оплату.

Де можна замовити EUROCOC?

Для цього потрібно перейти на сторінку замовлення, вибрати категорію транспортного засобу, його марку, заповнити форму з контактними даними, вказати VIN-код автомобіля, й оплатити замовлення, обравши тип сертифіката – паперовий чи електронний, з додатковими опціями на кшталт додатка з історією автомобіля. Після оплати доведеться зачекати деякий час (він зазначений для кожної марки), оскільки дані будуть отримані безпосередньо з заводу-виробника, що не відбувається миттєво.

Пригнати і розмитнити?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request