Зміни в імпорті авто 2023

Зміни в імпорті авто 2023 фото

Щоразу початок нового року приносить нам певні зміни: індексація, нові правила, нові зміни, закони. Що слід чекати у сфері імпорту авто?

Купівля авто

Авто за готівку купуватимуть менше. Закони Європейського Союзу спонукають продавців приймати лише банківські перекази.

Окрім цього, з України можна вивозити не більш як 10 тисяч євро на особу, а виїзд чоловіків за кордон в умовах воєнного стану взагалі обмежений.

Доставка

У 2023 році експерти прогнозують подорожчання палива на 20%, відповідно на стільки ж може збільшитися і вартість доставки авто з-за кордону.

Зміни в імпорті авто 2023 фото 1

Розмитнення

Найочікуванішою зміною в імпорті є розмитнення авто онлайн. Обіцяють, що увесь процес можна бути зробити у смартфоні, в додатку «Дія»: ввести VIN-код автомобіля, отримати автоматичний розрахунок митних платежів, сплатити їх та отримати електронну митну декларацію.

Відповідно до Асоціації України та Європейського Союзу, з 2016 року діє план зниження ставок мита на товари, що виготовлені в ЄС. Щороку мито знижується, прямуючи до нуля. Зменшення ставок мита відбувається 1 січня, а підтвердженням того, що авто дійсно виготовлене в країнах ЄС, є сертифікат EUR1.

Сертифікація

Кінець грудня 2022 року сколихнув новиною повернення обов'язкового Техогляду авто. Підґрунтям для даної новини є підписана Угода про асоціацію між Україною та ЄС, що передбачає повернення обов‘язково техогляду для всіх автомобілів – так, як це працює у Європі.

Проте строки запровадження нових вимог невідомі, а Мінінфраструктури повідомило, що повернеться до розгляду вже після закінчення війни.

Реєстрація

Щорічно 1 січня відбувається перерахунок суми* сплати до пенсійного фонду при першій реєстрації авто, яка залежить від розміру прожиткового мінімуму та вартості машини.

*Розмір пенсійного збору при першій реєстрації авто з  1січня 2023 року:

3% - якщо вартість авто не перевищує або дорівнює 442 860 грн

4% - якщо вартість авто більше ніж 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн

5% - якщо вартість авто більше ніж 778 360 грн

Очікується реалізація проєкту реєстрації авто онлайн. Отримати послугу можна буде в «Дії», без відвідування Сервісних центрів.

Підібрати, пригнати і розмитнити?
Зв’яжіться з нами — з радістю допоможемо
request